Gıda sektörü, Türk ekonomisinin gelişmesinde nüfus, istihdam, beslenme,hammadde ve dış satıma katkısı nedeniyle önemli bir rol oynamaktadır.Gıda güvenliği devletlerin en önemli konusudur. Dünyada son 10 – 15 yıl içinde gıda kalite ve güvenliği konusunda önemli yasal değişikliklere gidilerek gıda güvenliği açısından tüketiciyi daha ciddi biçimde korumayı hedef alan yasalar oluşturulmuş, gıda üreten firmalara işletme koşullarını geliştirmek ve iyileştirmek yolunda zorunluluklar getirilmiştir.
Gıda endüstrisi, çeşitli gıdaların üretimini kapsayan geniş bir endüstri dalıdır. Önceleri şeker, ekmek, peynir, yoğurt, un ve zeytinyağı gibi bilinen belli başlı birkaç gıdaya yönelik basit üretimler, daha sonra her biri kendi içinde uzmanlaşarak farklı endüstri dalı haline gelmiştir. Türkiye'de gıda sanayinin gelişmesi, bilimsel ve teknolojik gelişmelerin yakından izlenmesi ve uygulanabilmesine bağlıdır. Gıda sanayisinde dünya standartlarını yakalayabilmemiz için; vizyon ve hedefleri iyi belirlememiz,kaynaklarımızı, enerjiyi, iş gücünü, bilgiyi ve teknolojiyi etkin kullanmamız gerekmektedir. Bunun için, gıdanın üretiminden tüketiciye ulaşıncaya kadarki süreçte ve kalite yönetim sistemlerinde çalışacak nitelikli elemanlara ihtiyaç vardır.
Gıda Teknolojisi alanının MEGEP kapsamına alınması ve bu çerçevede programlarının sektör analizine dayalı olarak modüler esaslı hazırlanması, ülkemiz ekonomisi açısından çok önemli olan bu sektöre kalifiye eleman yetiştiren meslekî ve teknik eğitim sistemine yeni bir anlayış getirecektir.
Gıda Teknolojisi alanında;
1. Gıda Kontrol,
2. Süt İşleme,
3. Sebze ve Meyve İşleme,
4. Hububat İşleme,
5. Zeytin İşleme,
6. Çay Üretimi ve İşleme dalları yer almaktadır.
Araştırma ve inceleme çalışmaları sonucunda, sektörde faaliyet gösteren yukarıdaki meslekler saptanmıştır. Sektörde çalışan kişilerin görüş ve önerilerinden yola çıkılarak her meslek dalına ait anket soruları hazırlanmış, daha sonra bu anketler yurdun değişik bölgelerinde uygulanarak mesleklere özgü yeterlikler ayrı ayrı ve ayrıntılı olarak çıkarılmıştır. Mesleklere ilişkin olarak saptanan bu yeterlikler, öğretim programları ve modüllerin temel dayanağını ve içeriğini oluşturmaktadır.
Gıda Teknolojisi alanı meslek eğitiminin altı dal olarak ayrılması mesleki bilgilerini uygulama alanına aktarabilen, meslek içi gerekli yaklaşım, yöntem,teknik ve modern araçları kullanabilen, meslekî, etik sorumlulukları kavrayabilen ve alanında uzman nitelikli elemanların yetişmesinde büyük yarar sağlayacaktır. Öğretim programlarının ve modüllerin hazırlanmasının her aşamasında, iş yaşamının iş gücüne dönük gereksinimlerinin tüm yönleriyle dikkate alınması amacıyla sektörel kuruluşlarla karşılıklı görüş alışverişi ve iş birliği gerçekleştirilmiştir.
Program geliştirme sürecinde üniversitelerden uzmanlar ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği yapılmıştır. Sektör taraması ve meslekî yeterliklerin belirlenmesi sırasında, 10 ilde yaklaşık 700 adet anket uygulanmıştır. Bu anketler sonucunda Türkiye genelinde gıda sektörünün ihtiyaçları ve programdan beklentileri tespit edilmiştir. Bu ihtiyaçlar program çalışmalarının temelini oluşturmuştur.Program geliştirme sürecinin her aşamasında sektörde faaliyet gösteren firmaların eğitim sorumluları ve çeşitli meslek elemanları ile iletişim kurulmuş, bu kişilerin program çalışmalarına katkıları sağlanmıştır. Böylelikle sektörlerin ve yüksek öğretim kurumlarının beklentileri programa yansıtılmıştır.
Ulusal ve uluslararası düzeyde meslek elemanlarından beklenen yeterlikler, çeşitli araştırmalar ve uzman görüşlerine dayanılarak tespit edilmiş,program çalışmalarına aktarılmıştır. Bu doğrultuda Gıda Teknolojisi alanı ve
altında yer alan mesleklerde uluslararası ve ulusal düzeyde standartlara uygun, her yaşta ve düzeyde bireye eğitim olanağı sağlayan program hazırlamak hedeflenmiştir.
Teknolojik gelişmelere paralel olarak, sektörün beklentileri doğrultusunda geliştirilen gıda teknolojisi alanı programı hızla büyüyen gıda endüstrisine çabuk adaptasyonu sağlamak amacıyla gelişmelere göre sürekli güncellenmeye uygun bir yapıda tasarlanmıştır. Böylece tüm gelişme ve yenilikleri kısa sürede programa yansıtmak mümkün olabilecek ve mezunlar kazandıkları meslekî yeterlikleri doğrultusunda istihdam edilebileceklerdir. Dolayısıyla Gıda Teknolojisi alanı öğretim programının temel prensipler ile teorik bilgilerin pratiğe
dönüştürülmesini sağlayacak uygulamaları dengeleyen, gıda endüstrisinde yeni imkânlar doğdukça işini daha ileriye taşıyabilmesini temin eden, bilimsel araştırma merakını uyandıracak ve bilime yaklaşmasını sağlayacak bir nitelikte
hazırlandığı düşünülmektedir.
Adres:
TARSUS BORSA İSTANBUL MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ BAĞLAR MAHALLESİ ŞAMİL BASEYEV CAD.NO16/A TARSUS/MERSİN
Telefon
0324 6274892